Als ondernemer wordt u geconfronteerd met diverse belastingmiddelen en aangifteverplichtingen. Bijvoorbeeld de vennootschapsbelasting, loonbelasting en btw in binnen- en buitenland. Ook wordt u geconfronteerd met allerlei andere fiscale vraagstukken.

Veel voorkomende Fiscale vraagstukken

  • Financiering met eigen of vreemd vermogen. 
  • De vraag of de rente fiscaal aftrekbaar is. 
  • De vraag of fiscale afschrijvingsbeperkingen van toepassing zijn op investeringen, bijvoorbeeld in zonnepanelen.  
  • Vormen van fiscale voorzieningen, bijvoorbeeld voor groot onderhoud, een reorganisatie of dienstjubilea. 
  • Toepassing van deelnemingsvrijstelling voor kwalificerende deelnemingen.
  • De verliesverrekening. 
  • Vormen van een herinvesteringsreserve bij de verkoop van bedrijfsmiddelen, zoals voor de boekwinst bij de verkoop van een pand. 
  • Btw bij levering en diensten, loonbelasting, buitenlandse werknemers en internationale aspecten, zoals transfer pricing en bronheffingen.  
  • De bedrijfs- en vennootschapsstructuur.

Uw vennootschaps-structuur

Als ondernemer heeft u baat bij een fiscaal en juridisch optimale vennootschapsstructuur. Hierbij worden de risicovolle ondernemingsactiviteiten en verplichtingen zoveel mogelijk gescheiden van de waardevolle activa, zoals uw bedrijfspand, machinepark en intellectuele eigendom.

Bij Govers zijn we u graag van dienst om uw vennootschapsstructuur flexibel, fiscaal en toekomstbestendig in te richten. Dit doen we met het oog op een eventuele verkoop, exit of bedrijfsopvolging. Daarnaast houden we zoveel mogelijk rekening met de jaarrekening- en verslaggevingsaspecten, zoals eventuele consolidatie- of controleplicht.

Periodieke toetsing

We adviseren u om periodiek uw vennootschapsstructuur te laten toetsen of deze nog passend is. Uw structuur vereenvoudigen, bijvoorbeeld door liquidatie van een vennootschap of door een juridische fusie, kan de administratieve en fiscale lasten en kosten verminderen. Via een herstructurering door middel van bedrijfsfusie of een juridische splitsing kunt u uw vennootschapsstructuur optimaliseren. Hiervoor kunt u diverse fiscale faciliteiten gebruiken. 

Onze fiscalisten en accountants kijken graag mee naar uw huidige ondernemingsstructuur. Bovendien zijn we u snel van dienst bij een (her)structurering of bij het opzetten van een bv-structuur. Dit is te danken aan een nauwe samenwerking met bijvoorbeeld notarissen en diverse grootbanken, en een goede relatie met de Belastingdienst.  

Technische innovatie en duurzaamheid

Als Eindhovense accountant zijn wij diepgeworteld in de Brainport. Deze regio kenmerkt zich door technische innovatie en een vruchtbaar ecosysteem. Hierbij staan de triple helix en een nauwe samenwerking tussen Ondernemingen, Onderwijsinstellingen en Overheid centraal. Evenals een open innovatiecultuur. 

Veel van onze klanten zijn actief in de hightech-sector en maakindustrie. Ze zijn onderdeel van de keten met third, second of first tier toeleveranciers en OEM-ers. Wij adviseren bedrijven over uiteenlopende fiscale, financiële en juridische vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van:

  • Intellectueel eigendom. 
  • Het fiscaal vriendelijk structureren en afzonderen van IP en patenten van risicovolle ondernemingsactiviteiten.
  • Structurering bij samenwerkingsvormen in het kader van gezamenlijke R&D-ontwikkelingen en activiteiten.
  • Subsidieregelingen voor technische ontwikkelingen. Bijvoorbeeld op het gebied van WBSO indien u R&D-personeel in dient heeft. Met de WBSO kunt u een substantiële korting krijgen op de afdracht van loonbelasting.  
  • Toepassing van de innovatiebox. Hierdoor zijn innovatieve winsten lager belast, tegen een effectief van 9% vennootschapsbelasting. Voor de innovatiebox is het vereist dat uw product, dienst of productieproces zelf ontwikkeld is met de inzet van WBSO. Voor grote belastingplichtigen is ook een octrooi of software/programmatuur een voorwaarde. 
  • 30%-regeling in het kader van het aantrekken van buitenlandse (R&D) werknemers met specifieke kwaliteiten.
  • Het opstarten en opzetten van buitenlandse dochtervennootschappen om de zelf ontwikkelde productie te realiseren en/of te verkopen.  

Andere fiscale faciliteiten

Ook op het gebied van duurzaamheid zijn veel fiscale faciliteiten en subsidies beschikbaar. Denk hierbij aan investeringsfaciliteiten, zoals de milieu-investeringsaftrek (MIA), vervoegde fiscale afschrijving (VAMIL) en energie-investeringsaftrek (EIA).

Als Govers dragen we graag bij aan uw innovatie en vernieuwing. Neem contact met ons op voor een nadere kennismaking.

Blijf op de hoogte

Vrijblijvend advies

Tips, advies en nieuws van de beste uit het vak