Verhoging btw-tarief op logies, cultuur en sport

In het hoofdlijnenakkoord “HOOP, LEF en TROTS” hebben de fracties van de PVV, VVD, NSC en BBB afspraken gemaakt over onder andere het afschaffen van het verlaagde btw-tarief (9%) op logies en diverse goederen en diensten met betrekking tot cultuur en sport. Deze wijzigingen zijn op Prinsjesdag bekend gemaakt in het Belastingplan 2025 en worden beoogd in werking te treden per 1 januari 2026. In dit artikel geven wij u een overzicht van de wijzigingen en wat deze voor uw onderneming kunnen betekenen.

Wijzigingen

Voorgesteld is om vanaf 1 januari 2026 het verlaagde btw-tarief (9%) af te schaffen voor de volgende diensten en goederen:

  • Logiesverstrekkingen: Hotelovernachtingen, verhuur van gemeubileerde vakantiewoningen, stacaravans en andere ingerichte accommodaties voor korte periodes.
  • Cultuur en Sport: Kunst, (het uitlenen van) boeken en tijdschriften (zowel fysiek als digitaal), toegang tot musea, muziek- en toneelvoorstellingen, sportwedstrijden en demonstraties, alsmede het gelegenheid geven tot sportbeoefening.

Er zijn echter uitzonderingen: het verlaagde btw-tarief blijft wel gelden voor het gelegenheid geven tot kamperen, bioscopen, circussen en dagrecreatie zoals speeltuinen, dierentuinen en pretparken. Sportverenigingen zonder winstoogmerk kunnen de btw-sportvrijstelling blijven toepassen. Tot slot is in het regeerakkoord opgenomen dat onderwijsinstellingen voor leermiddelen voor leerlingen tot 18 jaar een compensatie zullen gaan ontvangen.

Overgangsregeling

In het Belastingplan 2025 is een overgangsregeling opgenomen die moet voorkomen dat door een vooruitbetaling in 2025 nog het verlaagde btw-tarief wordt toegepast voor een dienst of goed die pas in 2026 wordt geleverd. Op basis van de overgangsregeling is het tijdstip waarop de prestatie plaatsvindt bepalend voor de toepassing van het btw-tarief. In de praktijk bestaat discussie of deze overgangsregeling mogelijk indruist tegen de wet- en regelgeving, bijvoorbeeld voor de aankoop van toegangskaartjes. Hierbij is naar onze mening op basis van de wetgeving niet de datum van het evenement bepalend, maar het tijdstip van uitgifte/aankoop van het toegangskaartje.

Gevolgen voor ondernemers

Ondernemers die te maken krijgen met bovengenoemde wijzigingen moeten tijdig anticiperen op de aangekondigde wijzigingen. De ingangsdatum 1 januari 2026 is zodanig gekozen dat ondernemers voldoende tijd hebben om hun administratie en IT-systemen aan te passen. Het is als ondernemer dus van belang om tijdig te kijken naar prijsstijgingen om dezelfde marge te behouden, eventueel drukkend effect op de vraag en aanpassing van IT-systemen.

Tot slot

Heeft u vragen over de wijzigingen, of bent u benieuwd naar gevolgen voor uw onderneming? Neem dan gerust contact met ons op via onderstaand contactformulier of met uw eigen Govers contactpersoon.

Deel dit bericht

Tips, advies en nieuws van de beste uit het vak

Vrijblijvend advies

Tips, advies en nieuws van de beste uit het vak