Startersvrijstelling overdrachtsbelasting vanaf 1 april 2021 enkel voor woningen met een waarde tot € 400.000

12 november 2020 - Laura Schonenberg

Het wetsvoorstel om de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt onder de 35 jaar af te schaffen, is aangepast. De vrijstelling in de overdrachtsbelasting zal met ingang van 1 april 2021 enkel nog van toepassing zijn voor starters die een woning kopen met een waarde onder de € 400.000. Starters die een duurder huis kopen zijn vanaf 1 april 2021 over de volledige waarde 2% overdrachtsbelasting verschuldigd.

Dat staat opgenomen in een Kamerbrief van de minister van Wonen gericht aan de Tweede Kamer. Een woningwaardegrens maakt de vrijstelling meer in lijn met het beoogde doel, namelijk om een steuntje in de rug te geven aan starters die dit het hardst nodig hebben.

De voorgestelde wijziging betekent dat starters die een woning kopen met een waarde van € 400.000 of meer, het reguliere tarief van 2% overdrachtsbelasting gaan betalen over de aanschaf van hun woning. Om tegemoet te komen aan starters die hebben voorgesorteerd op het belastingvoordeel en die door deze aanpassing niet onder de vrijstelling vallen, gaat de wijziging pas in vanaf 1 april 2021. Dit betekent dat je als starter nog van 1 januari 2021 t/m 31 maart 2021 kunt profiteren van de vrijstelling, ongeacht de aanschafwaarde van je woning.

De leeftijdsgrens van 35 jaar is tevens onderdeel van discussie geweest in het politieke debat. Ondanks dat de leeftijdgrens vrij arbitrair gekozen lijkt, gaat deze naar alle waarschijnlijkheid toch doorgang vinden. Het toepassen van andere methodes voor het vaststellen of sprake is van een ‘starter’, leidt tot teveel uitvoeringstechnische problemen volgens de Staatssecretaris.

Het wetsvoorstel is op 12 november aangenomen door de Tweede Kamer. Hierbij zijn ook een aantal amendementen aangenomen met beperkte wijzigingen. Het wetsvoorstel moet nu formeel nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. Het is echter zeer waarschijnlijk dat dit zal gebeuren.

Tot slot
Indien u als starter voornemens bent om een woning te kopen en het waarschijnlijk is dat de aanschafwaarde van deze woning € 400.000 of meer bedraagt, is het raadzaam om de overdracht in ieder geval uiterlijk op 31 maart 2021 te laten plaatsvinden. Op deze manier kunt u het belastingvoordeel van de vrijstelling overdrachtsbelasting nog benutten. Hiermee kunt u een aanzienlijk bedrag aan overdrachtsbelasting besparen.

Heeft u vragen over de vrijstelling overdrachtsbelasting, of bent u benieuwd naar de mogelijkheden in uw specifieke situatie. Neem dan gerust op met uw Govers contactpersoon.

< Terug naar overzichtLaura

Laura Schonenberg

Stel uw vraag U ontvangt binnen 24u antwoord