Geen btw op mondkapjes

13 mei 2020 - Laura Schonenberg

Per 1 juni wordt het voor eenieder verplicht een (niet-medisch) mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. In dit kader heeft de staatssecretaris van Financiën besloten dat over de aanschaf van mondkapjes binnenkort geen btw meer hoeft te worden betaald. Vanaf 25 mei tot in ieder geval 1 september geldt tijdelijk een 0%-tarief voor deze artikelen. Dit geldt voor alle typen mondkapjes (zowel medisch als niet-medisch) en voor alle verkopen. Op dit moment is de verkoop van mondkapjes nog belast met het normale btw-tarief van 21%.

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het recht op btw-aftrek voor de verkopers van de mondkapjes. Aangezien geen btw-vrijstelling wordt toegepast, maar het 0%-tarief, behouden verkopers het recht op aftrek van voorbelasting. Dit betekent dat ondernemers de btw die zij over bijvoorbeeld de inkoopkosten van de mondkapjes betalen, nog wel in aftrek kunnen brengen in de btw-aangifte.

Vrijstelling douanerechten

Eerder, per half maart, is reeds de vrijstelling van douanerechten voor bepaalde persoonlijke beschermingsmiddelen voor de zorg ingevoerd. Bepaalde instellingen kunnen onder voorwaarden van de vrijstelling gebruik maken wanneer zij daarvoor een vergunning hebben gekregen van de Douane. Ook een private organisatie of een inkoopconsortium dat namens de genoemde instellingen invoert kan gebruik maken van de vrijstelling.

Tot slot

Heeft u vragen over deze regeling of heeft u andere vragen met betrekking tot de gevolgen van het Coronavirus, neem dan contact met ons op via uw relatiebeheerder, de contactknop of telefonisch via 040 – 2 504 504

< Terug naar overzichtLaura

Laura Schonenberg

Stel uw vraag U ontvangt binnen 24u antwoord