Actualiteiten

'Kennis is pas nuttig als je hem deelt'

Btw-teruggaaf bij oninbare debiteuren

23 mei 2019 - Thomas Neijzen

Bij de verkoop van goederen en/of diensten aan uw klanten dient veelal Nederlandse btw in rekening gebracht te worden. De verschuldigde btw dient doorgaans in het tijdvak waarin de factuur is uitgereikt (factuurstelsel) in de btw-aangifte te worden opgenomen en voldaan aan de Belastingdienst. Indien de afnemer de volledige factuur tijdig betaalt, leidt dit niet tot problemen. Echter, op het moment dat de afnemer niet tijdig betaalt, moet u de verschuldigde btw wel aan de Belastingdienst voldoen. Dit leidt dus tot een (potentieel) financieel nadeel.

Wijziging kleine ondernemersregeling: meld u tijdig aan!

23 mei 2019 - Anton Peeters

Met ingang van 1 januari 2020 wordt de kleine ondernemersregeling (KOR) gewijzigd in een nieuwe regeling: de zogenaamde omzetgerelateerde vrijstellingsregeling van omzetbelasting (OVOB).

Let op: verplichte btw-registraties bij afstandsverkopen!

23 mei 2019 - Laura Schonenberg

Steeds meer ondernemers verkopen goederen via hun webshop. Indien u goederen levert aan particulieren die woonachtig zijn in een andere EU-lidstaat, moet u normaliter Nederlandse btw in rekening brengen. Deze btw moet u vervolgens middels de Nederlandse btw-aangifte voldoen aan de Belastingdienst. In bepaalde gevallen blijft de Nederlandse btw-heffing echter achterwege.

Mogelijkheden btw-teruggaaf bij aanschaf zonnepanelen

23 mei 2019 - Laura Schonenberg

Steeds meer ondernemers en particulieren schaffen zonnepanelen aan. Met de zonnepanelen wordt stroom opgewekt die onder andere zal worden gebruikt voor de eigen stroomvoorziening. De overige stroom wordt teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Hierdoor bent u ondernemer voor de btw, met als gevolg dat u de btw over de aanschaf van de zonnepanelen kunt terugvragen.