Dividend is het uitkeren van (een deel van de) winst door een besloten vennootschap aan haar aandeelhouder(s). Bij het uitkeren van een dividend is het relevant of dit in nationale verhoudingen, dan wel in internationale verhoudingen gebeurt om te bepalen of er dividendbelasting is verschuldigd en welke verplichtingen hieraan verbonden zijn.
Formele aspecten dividenduitkering
De algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) is bevoegd te beslissen over de bestemming van de winst en over het vaststellen van uitkeringen, tenzij in de statuten anders is bepaald. De AvA mag een besluit tot uitkering alleen nemen, als het eigen vermogen van de vennootschap groter is dan de wettelijke en statutaire reserves. De AvA moet, voordat zij een besluit neemt, toetsen of dit het geval is (de balanstest).
Indien de aandeelhouders hebben besloten om over te gaan tot een dividenduitkering, moet het bestuur van de vennootschap daar eerst haar goedkeuring voor verlenen. Het bestuur mag deze goedkeuring alleen weigeren indien zij weet, of redelijkerwijs behoort te voorzien, dat de vennootschap door de uitkering binnen afzienbare tijd (doorgaans wordt in de praktijk een periode van ten minste één jaar aangehouden) niet meer aan haar toekomstige betalingsverplichtingen zal kunnen voldoen (uitkeringstoets).
Deze testen komen veelal terug in de notulen of als bijlage van de notulen van de algemene vergadering van aandeelhouders en/of bestuursvergadering waarin wordt besloten tot het doen c.q. het goedkeuren van de dividenduitkering.
Worden deze formele aspecten niet nageleefd, dan kunnen bestuurders (hoofdelijk) en degenen die de uitkering hebben ontvangen, voor maximaal het bedrag dat zij hebben ontvangen, vermeerderd met de wettelijke rente, aansprakelijk worden gesteld indien de vennootschap in financiële problemen komt.
Dividendnota
De inhoudingsplichtige of degene bij wie de opbrengst betaalbaar is gesteld is in beginsel verplicht aan de opbrengstgerechtigde een gedagtekende dividendnota uit te reiken.[1] De dividendnota zorgt ervoor dat een belastingplichtige kan bewijzen dat er dividendbelasting is ingehouden, op het moment dat zij verzoekt om verrekening, vermindering of teruggaaf van Nederlandse dividendbelasting.
Echter, in een aantal gevallen kan het uitreiken van een dividendnota achterwege blijven, bijvoorbeeld voor dividenduitkeringen aan aanmerkelijk belanghouder(s) (meer dan 5% aandelenbelang) of als er geen dividendbelasting is verschuldigd op basis van de deelnemingsvrijstelling of een belastingverdrag. In overige gevallen zal een dividendnota moeten worden opgesteld. Het niet voldoen aan de eis van een dividendnota kan leiden tot een verzuimboete van maximaal € 5.514.
Dividenduitkering in binnenlandse situaties
Dividenduitkering naar natuurlijk persoon
Keert de vennootschap dividend uit naar de aandeelhouder, zijnde een natuurlijk persoon in een binnenlandse situatie, dan moet de vennootschap hier in beginsel 15% dividendbelasting op inhouden.[2]
De aangifte dividendbelasting moet binnen één maand na de dag waarop het dividend beschikbaar is gesteld worden gedaan en het verschuldigde bedrag aan dividendbelasting moet in dezelfde termijn worden voldaan.
Dividenduitkering naar rechtspersoon
Keert de vennootschap dividend uit naar de aandeelhouder, zijnde een rechtspersoon, dan dient de vennootschap in beginsel 15% dividendbelasting in te houden.
Inhouding van dividendbelasting mag echter achterwege blijven wanneer de deelnemingsvrijstelling van toepassing is of wanneer de opbrengstgerechtigde en de inhoudingsplichtige deel uitmaken van dezelfde fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting. Samenvattend geldt dat in binnenlandse situaties waarbij er sprake is van 5% of meer aandelenbelang in principe een vrijstelling van toepassing is. Bij aandelenbelangen van minder dan 5% zal doorgaans wel dividendbelasting zijn verschuldigd.
Er hoeft geen aangifte of opgaaf dividendbelasting gedaan te worden als de uitkering in zijn geheel is vrijgesteld van de inhouding van dividendbelasting.
Dividenduitkeringen in internationale situaties
Dividenduitkering naar buitenlands natuurlijk persoon
Wanneer dividend wordt uitgekeerd aan een buitenlands natuurlijk persoon, is in beginsel 15% dividendbelasting verschuldigd. Voor deze situatie bestaat geen vrijstelling in de nationale wet. Eventueel kan een belastingverdrag ter voorkoming van dubbele belasting het dividendbelastingpercentage verlagen.[3]
Dividenduitkering aan een vennootschap gevestigd in de EU/EER of een land met een belastingverdrag met Nederland
Wanneer een Nederlandse vennootschap dividend uitkeert aan haar buitenlandse moedermaatschappij is in beginsel 15% dividendbelasting verschuldigd. De inhouding van dividendbelasting kan echter op basis van de Nederlandse nationale wet achterwege blijven in bepaalde aandeelhoudersituaties.
Deze zogenaamde inhoudingsvrijstelling mag onder voorwaarden toegepast worden in de situatie dat een Nederlandse dochtermaatschappij een dividenduitkering doet aan (cumulatief):
1. Een kwalificerende buitenlandse moedermaatschappij (minimaal 5%-aandelenbelang), en;
2. Deze ontvangende vennootschap binnen de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) of een derde staat waarmee Nederland een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting heeft gesloten, en;
3. In dit betreffende belastingverdrag een dividendbepaling is opgenomen.
Echter, indien de Belastingdienst succesvol kan stellen dat er sprake is van misbruik, kan deze inhoudingsvrijstelling niet worden toegepast en dient alsnog dividendbelasting te worden ingehouden en afgedragen. In het kort is hier onder andere sprake van indien de structuur louter is opgezet om een verlaging van dividendbelasting te bereiken. Recente en nog te verwachten jurisprudentie maakt deze antimisbruikbepaling zeer actueel en relevant.
Voor ons eerdere artikel inzake de misbruiktoets verwijzen u graag naar: https://www.govers.nl/actualiteiten/risicos-bij-dividenduitkeringen-aan-het-buitenland
Indien de inhoudingsvrijstelling kan worden toegepast dient binnen één maand na het tijdstip waarop het dividend ter beschikking is gesteld melding gedaan te worden bij de Belastingdienst door middel van een opgaaf dividendbelasting. In deze situatie hoeft er geen dividendnota te worden opgesteld.
Dividenduitkering aan een vennootschap gevestigd in een land buiten de EU/EER dat geen belastingverdrag met Nederland heeft
Dividenden uitgekeerd aan een vennootschap gevestigd in een land buiten de EU/EER dat geen belastingverdrag met Nederland heeft gesloten, komt niet in aanmerking voor enige vrijstelling. Daarom zullen deze dividenduitkeringen worden onderworpen aan 15% Nederlandse dividendbelasting. Bovendien dient binnen één maand na het beschikbaar stellen van het dividend een aangifte dividendbelasting te worden ingediend bij de Belastingdienst en zal een dividendnota moeten worden opgesteld.
Aanbeveling
Als wordt overwogen om dividend uit te keren, dan moet er rekening worden gehouden met de mogelijke inhouding van dividendbelasting en eventuele bijbehorende verplichtingen. Zodoende verdient het aanbeveling om op voorhand deze vereisten in het oog te houden.
Tot slot
Bent u voornemens om over te gaan tot het doen van een dividenduitkering en heeft u hier omtrent vragen? Neem dan gerust contact met ons op via onderstaand contactformulier of met uw eigen Govers contactpersoon via 040 – 2 504 504. Uiteraard kunt u ook met al uw andere fiscale vragen bij ons terecht.
[1] Een dividendnota kan op papier worden verstrekt dan wel elektronisch
[2] Indien de aandeelhouder (direct of indirect) 5% of meer van een soort aandelen in de vennootschap heeft dient er ook inkomstenbelasting (box 2) betaald te worden over het ontvangen dividend. De door de vennootschap ingehouden dividendbelasting mag hiermee verrekend worden, als zijnde voorheffing.
[3] Afhankelijk van het land waar de persoon woonachtig is en de omvang van het aandelenbelang kan bij het individu het ontvangen dividend leiden tot aanvullende heffingen in de Nederlandse inkomstenbelasting.