30%-regeling tot maximaal Balkenendenorm

Bij kwalificerende inkomende of uitgezonden werknemers kan de werkgever ervoor kiezen om de extra kosten die samenhangen met het tijdelijk verblijf buiten het land van herkomst (de extraterritoriale kosten) belastingvrij te vergoeden. Als aan de voorwaarden wordt voldaan en een beschikking wordt verkregen, kan de werkgever er ook voor kiezen om maximaal 30% van het loon onbelast te vergoeden. Deze forfaitaire vergoedingsregeling voor extraterritoriale kosten wordt de 30%-regeling genoemd.

De Balkenendenorm
Vanaf 1 januari 2024 wordt de 30%-regeling toegepast tot maximaal de zogenoemde WNT-norm, ook bekend als de Balkenendenorm. Deze norm is in 2024 is vastgesteld op €233.000. Op het salaris dat boven deze norm uitstijgt, kan de 30%-regeling niet worden toegepast. Als de 30%-regeling gedurende een deel van het jaar van toepassing is, moet de norm naar tijdsgelang worden herrekend.

Overgangsrecht
Voor werknemers waarbij uiterlijk in het laatste loontijdvak van 2022 de 30%-regeling is toegepast, geldt de aftopping pas vanaf 1 januari 2026. Dit overgangsrecht gedurende twee jaar geldt niet voor werknemers die vanaf 1 januari 2023 gebruik maken van de 30%-regeling. Zij worden dus vanaf 1 januari 2024 direct geconfronteerd met de aftopping.

Keuze
Werkgever en werknemer moeten reeds vanaf 1 januari 2023 in het eerste loontijdvak van ieder kalenderjaar kiezen voor toepassing van óf de forfaitaire 30%-regeling óf voor het vergoeden van de werkelijk gemaakte extraterritoriale kosten. De keuze wordt kenbaar gemaakt door ofwel de werkelijk gemaakte extraterritoriale kosten te vergoeden of de 30%-regeling toe te passen. De keuze geldt voor het hele kalenderjaar.

Praktische gevolgen
Werkgevers moeten in kaart brengen in hoeverre deze wijziging van invloed is op de belastingpositie van huidige en toekomstige werknemers die in aanmerking komen voor de 30%-regeling. Daarbij moet worden beoordeeld of met de betreffende werknemers een bruto- of een nettoloonafspraak is gemaakt. In het laatste geval is de wijziging kostenverhogend voor de werkgever. Tot slot brengt de voorgestelde wijziging natuurlijk diverse administratieve gevolgen met zich mee, niet in de laatste plaats met betrekking tot de inrichting van de loonadministratie.

Tot slot
Heeft u vragen over de wijzigingen, of bent u benieuwd naar de mogelijkheden in uw specifieke situatie. Neem dan gerust contact met ons op via onderstaand contactformulier of met uw eigen Govers contactpersoon.

Deel dit bericht

Tips, advies en nieuws van de beste uit het vak

Vrijblijvend advies

Tips, advies en nieuws van de beste uit het vak