Govers | Focusgroep Loonheffingen | Eindejaarsverplichtingen

1. Awf-herzieningsplicht
Elk jaar stelt de Belastingdienst de premie Awf vast (de werkgeverspremie ter zake van de Werkloosheidswet). Deze premie bestaat uit een lage Awf-premie (2,64% in 2023) en een hoge Awf-premie (7,64% in 2023). Welke premie de werkgever voor zijn werknemers moet betalen hangt af van het soort arbeidscontract dat de werkgever met de werknemer heeft gesloten. Een werkgever mag met de lage Awf-premie rekenen voor werknemers met een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, niet zijnde een oproepcontract. Indien de arbeidsovereenkomst niet aan deze voorwaarden voldoet, dient de werkgever (uitzonderingen daargelaten) de hoge Awf-premie toe te passen.

In sommige gevallen dient u de toegepaste lage Awf-premie te herzien, zodat alsnog met terugwerkende kracht de hoge Awf-premie wordt afgedragen. Dit doet zich voor wanneer:
1. De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt beëindigd binnen twee maanden na indiensttreding. 
2. De werknemer met minder dan 35 contracturen per week, op jaarbasis bezzien meer dan 30% overwerkt. Daarbij wordt gekeken naar de verhouding tussen het aantal contracturen enerzijds en het aantal daadwerkelijk verloonde uren anderzijds.

Actiepunt: beoordeling of bovengenoemde herzieningssituaties zich in 2023 hebben voorgedaan en zo ja, of reeds met terugwerkende kracht de hoge Awf-premie is afgedragen. Correcties over 2023 dienen uiterlijk in januari 2024 (via de zogenoemde 13e run van 2023) te worden verwerkt. Indien assistentie gewenst is bij het beoordelen van de herzieningsplicht, neem dan gerust contact met ons op.

Let op:
Voor werkgevers die de verloning hebben uitbesteed aan onze zustermaatschappij ANB geldt dat ANB automatisch beoordeelt of sprake is van een herzieningssituatie. U hoeft in dat geval zelf geen actie te ondernemen op dit punt.

  • De herzieningsplicht geldt niet voor overheids- en onderwijswerkgevers. Zij zijn immers verplicht eigenrisicodrager voor de WW en dragen überhaupt geen Awf-premie af.

2. Renseigneringsplicht
Sinds 1 januari 2022 zijn inhoudingsplichten (en bepaalde niet-inhoudingsplichtigen) verplicht om betalingen gedaan aan derden te melden aan de Belastingdienst. Betalingen over het jaar 2023 dienen uiterlijk op 31 januari 2024 gemeld te worden via een daarvoor ingericht gegevensportaal. Op deze zogenoemde renseigneringsverplichting zijn ook enkele uitzonderingen van toepassing. Zo geldt de meldingsplicht niet voor betalingen aan:

  • Eigen werknemers.
  • Artiesten, beroepssporters of leden van een buitenlands gezelschap.
  • Vrijwilligers die onder de vrijwilligersregeling van de loonbelasting vallen.
  • Personen die voor hun werkzaamheden een factuur hebben uitgereikt welke voldoet aan de eisen van de Wet op de omzetbelasting en waarop de btw afzonderlijk staat vermeld.
  • Commissarissen/toezichthouders die vrijwillig onder het loonbelastingregime vallen (opting-in).

Let op:
Valt de persoon in kwestie onder de kleine ondernemersregeling voor de btw of is sprake van louter btw-vrijgestelde prestaties (bijvoorbeeld in de zorg- of cultuursector of in onderwijsland), dan geldt de renseigneringsverplichting wel!

Actiepunt: Breng in kaart welke betalingen u in 2023 heeft gedaan aan derden, zoals freelancers, auteurs, sprekers of commissarissen. In dat geval zult u de betreffende betalingen in januari 2023 moeten melden via het gegevensportaal. Heeft u assistentie nodig bij het uitvoeren van de melding of twijfelt u of u meldingsplichtig bent, neem dan gerust contact met ons op.

Onze Focusgoep Loonheffingen wenst u via deze weg alvast fijne feestdagen en een gelukkig 2024 toe!

Met vriendelijke groet,

Share this post

Tips, advice and news from the best in the business

Free advice

Tips, advice and news from the best in the business