Btw op oninbare vorderingen

Als uitgangspunt brengt u als ondernemer met btw-belaste prestaties de aan u berekende btw in aftrek en voldoet u btw over uw uitgaande prestaties.

Als alle facturen op tijd worden betaald, is de kous daarmee af. Mocht de afnemer echter zijn rekeningen onbetaald laten, dan heeft u mogelijk recht op een teruggaaf van de door u betaalde btw. Als u geen vergoeding voor uw prestaties ontvangt, is immers veelal geen omzetbelasting verschuldigd. U kunt de btw terugvragen zodra de factuur definitief oninbaar is geworden.

Een factuur wordt in ieder geval gekwalificeerd als definitief oninbaar wanneer deze nog onbetaald is na het verstrijken van één jaar na de uiterste betaaldatum. Afhankelijk van de feiten en omstandigheden kan ook al eerder sprake zijn van een oninbare vordering. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een faillissement.

In het tijdvak dat de factuur oninbaar is geworden of de éénjaarstermijn is verlopen, dient u de teruggaaf te verwerken in uw aangifte omzetbelasting. Een afzonderlijk verzoek is met ingang van 1 januari 2017 in de meeste gevallen niet meer nodig. Mocht de factuur later alsnog worden voldaan, dan wordt de btw opnieuw verschuldigd. U voldoet de btw dan in het tijdvak dat u de betaling ontvangt.

Ook de omgekeerde situatie kan zich in de praktijk voordoen. Ook als de rekeningen van uw leveranciers onbetaald blijven en de btw op die facturen wél in aftrek is gebracht, moet na verloop van tijd een correctie worden gemaakt. Bij een eventuele latere betaling van de facturen kan de btw dan opnieuw in aftrek worden gebracht.

De btw-problematiek omtrent oninbare vorderingen, respectievelijk onbetaalde schulden, speelt bij veel ondernemers en kan een relevant onderdeel uitmaken van het Tax Control Framework van uw organisatie. Bij tijdig handelen hoeft u geen hinder te ondervinden van de specifieke btw-gevolgen. Verwerkt u de correctie in een later tijdvak? U loopt dan het risico dat de teruggaaf wordt geweigerd.

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsartikel vragen over de btw-positie van uw onderneming? Neemt u gerust contact met ons op via uw relatiebeheerder, per mail via btw@govers.nl, of telefonisch via 040 – 2 504 504. Ook met vragen over het Tax Control Framework van uw onderneming, of andere fiscale vragen kunt u bij ons terecht.

Share this post

Tips, advice and news from the best in the business

Free advice

Tips, advice and news from the best in the business