In het (internationale) handelsverkeer gebeurt het regelmatig dat goederen één of meerdere malen worden doorverkocht terwijl die goederen fysiek rechtstreeks van de eerste verkoper naar de laatste afnemer worden getransporteerd (zogenaamde ketentransacties).
Ondanks dat er maar één fysieke goederenbeweging is, is vanuit btw-optiek sprake van meerdere leveringen. Dit brengt diverse vraagstukken met zich mee, zoals wie kan het nultarief toepassen op de levering, zijn er lokale btw-verplichtingen in het buitenland, welke formele vereisten zijn van toepassing en hoe moeten deze transacties in de aangiftes worden verwerkt. In de praktijk zijn deze vragen niet altijd eenvoudig te beantwoorden. Recent is een goedkeuring ingetrokken die betrekking had op één van de formele vereisten rondom dergelijke ketentransacties.
Deze goedkeuring had betrekking op de situatie waarin de zogenoemde ‘vereenvoudigde ABC-regeling’ van toepassing was. Bij een dergelijke ketentransactie is sprake van een levering binnen de EU, waarbij 3 partijen zijn betrokken met btw-identificatienummers uit verschillende lidstaten en waarbij de goederen rechtstreeks van partij A naar partij C worden vervoerd. Mits aan enkele specifiek voorwaarden wordt voldaan, zorgt deze vereenvoudiging ervoor dat partij B geen btw-registratie nodig in het land van bestemming van de goederen (land C) en dat zijn verkooptransactie aan partij C op een praktische wijze verwerkt kan worden in zijn bestaande btw-aangifte en Opgaaf intracommunautaire prestaties.
Bij toepassing van deze vereenvoudigde regeling spelen onder meer de factuurvereisten een rol. Partij B dient een specifieke vermelding op de factuur op te nemen. Vanuit Nederlandse btw-optiek had de staatssecretaris van Financiën goedgekeurd dat de vermelding ‘intracommunautaire levering’ op de factuur volstaat om een beroep te kunnen doen op deze vereenvoudigde regeling (mits uiteraard aan alle overige voorwaarden wordt voldaan).
Naar aanleiding van een uitspraak van de Europese rechter heeft de staatssecretaris echter per 2 september jl. deze specifieke goedkeuring ingetrokken en dient specifiek de vermelding ‘btw verlegd’ (of ‘VAT shifted’) op de factuur te worden gebruikt om nog gebruik te kunnen maken van de vereenvoudigde regeling.
Wanneer B niet voldoet aan deze voorwaarde, dan is de vereenvoudigde ABC-regeling niet van toepassing en zal B in beginsel alsnog in het land van C moeten registreren. Achteraf alsnog een juiste factuur opmaken voorkomt die registratie niet. De term ‘btw verlegd’ is daarmee een materiele vereiste geworden voor toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling.
Tot slot
Heeft u (regelmatig) te maken met ketentransacties, dan is het raadzaam om contact op te nemen met ons btw-team via btw@govers.nl of via telefoon 040- 2 504 504 om te toetsen of deze wijziging ook in uw situatie gevolgen voor u heeft.