Actualisering rekenforfaits in de Successiewet gewenst?

Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft onlangs een onderzoeksrapport van Deloitte ontvangen over de actualisatie van rekenforfaits in de schenk- en erfbelasting. Het rapport, dat begin februari 2025 aan de Tweede Kamer is gepresenteerd, adviseert een herziening van de huidige forfaits om de belastingheffing beter te laten aansluiten bij de economische realiteit.

Achtergrond en noodzaak voor actualisatie

Erfbelasting wordt geheven over de waarde van hetgeen iemand erft vanuit een nalatenschap. Voor bepaalde vermogensbestanddelen, zoals vermogensbestanddelen in vruchtgebruik, zijn specifieke waarderingsregels opgesteld in de Successiewet. Vruchtgebruik houdt in dat iemand (bijvoorbeeld een langstlevende partner) het recht heeft om een bepaalde bezitting te gebruiken of het rendement uit het vermogen te genieten, terwijl het eigendom hiervan bij iemand anders (zoals de kinderen) ligt. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de langstlevende in de woning mag blijven wonen, terwijl deze in (bloot-) eigendom is van de kinderen.

Voor de waardebepaling wordt daarbij gebruik gemaakt van vaste rekenmodellen (forfaits). De huidige rekenforfaits zijn sinds 1979 ongewijzigd gebleven. Het rentepercentage waarmee de fiscus de waarde van nalatenschappen berekent, staat al decennia vast op 6%, terwijl de marktrente sindsdien aanzienlijk is gedaald. Bovendien is de levensverwachting van mensen in de afgelopen vier decennia gestegen.

Voorgestelde aanpassingen en fiscale gevolgen

Deloitte adviseert een actualisering van de forfaits om de kloof tussen aannames en werkelijkheid te overbruggen. Er wordt dus niet gesleuteld aan de vrijstellingen of de tarieven, maar puur aan de rekenmethodes waarmee bepaalde bezittingen worden gewaardeerd.

De aanpassing van de forfaits zou volgens het rapport leiden tot:

  • Een daling van de belasting op kleine en middelgrote erfenissen
  • Een stijging van de belasting op (zeer) grote nalatenschappen
  • Een toename van de totale belastingopbrengst naar ongeveer 190 miljoen euro


Vervolgstappen

Van Oostenbruggen heeft het advies van Deloitte positief ontvangen en ziet het als een goede basis voor herziening van de forfaits in de schenk- en erfbelasting. Hoewel de exacte details van de wetswijzigingen nog niet bekend zijn, wordt verwacht dat de regering in het derde kwartaal van 2025 met concrete voorstellen zal komen. De implementatie van de nieuwe wetgeving zal naar verwachting niet eerder dan 2027 plaatsvinden.

Tenslotte

De voorgestelde actualisering van de rekenforfaits heeft mogelijk significante impact op de heffing van erfbelasting, met name voor grote nalatenschappen. Uiteraard volgen wij voor u de ontwikkelingen, zodat we kunnen anticiperen op mogelijke veranderingen in de komende jaren. Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan contact op met uw Govers-contactpersoon, via ons contactformulier op de website, of bel ons algemene telefoonnummer 040 – 2 504 504.

Deel dit bericht

Tips, advies en nieuws van de beste uit het vak

Vrijblijvend advies

Tips, advies en nieuws van de beste uit het vak