Met het verstrijken van het jaar 2024 is het ook weer tijd voor de laatste btw-aangifte over 2024. In deze laatste btw-aangifte van het jaar moet rekening worden gehouden met een aantal aandachtspunten. In deze alert maken wij u graag attent op een aantal van deze aandachtspunten.
Btw-correctie privégebruik auto van de zaak
Allereerst moet er, indien een auto van de zaak zowel zakelijk als privé wordt gebruikt, een btw-correctie worden gemaakt voor het privégebruik van de auto. Op basis van een sluitende kilometeradministratie moet in beginsel worden bepaald in hoeverre de auto voor privédoeleinden is gebruikt (woon-werkverkeer telt ook als privégebruik). Aan de hand hiervan moet een percentage van de afgetrokken btw ten aanzien van de autokosten worden gecorrigeerd. Indien een sluitende kilometeradministratie ontbreekt, dan kan de btw-correctie voor het privégebruik worden bepaald op basis van een forfaitaire berekening. De btw-correctie bedraagt in dat geval 2,7% van de cataloguswaarde van de auto (inclusief btw en bpm). Mocht er bij de aanschaf van de auto geen btw zijn teruggevorderd, of indien het privégebruik later dan 4 jaar na ingebruikname van de auto plaatsvindt, dan mag een btw-correctie van 1,5% van de cataloguswaarde worden toegepast.
Let op: indien een eigen bijdrage door een werknemer wordt betaald voor het gebruik van de auto, dan moet hier mogelijk bij de berekening van de btw-correctie rekening mee worden gehouden. Neem hiervoor contact op met een van onze btw-specialisten.
Overig privégebruik – BUA
In de laatste btw-aangifte van het jaar 2024 moet ook eventueel een btw-correctie worden gemaakt voor kosten die u als ondernemer weliswaar bedrijfsmatig maakt, maar die (ook) een privékarakter/consumptief karakter hebben. Denk hierbij aan kantineverstrekkingen, relatiegeschenken, personeelsuitjes, kerstpakketten, maar ook voorzieningen zoals telefoons of huisvesting. Het recht op btw-aftrek is hiervoor uitgesloten als de uitgaven in een jaar meer bedragen dan € 227 (excl. btw) per begunstigde (ondernemer, werknemer of relatie). Als dit grensbedrag wordt overschreden, dan kan de btw op de gemaakte kosten in zijn geheel niet in aftrek worden gebracht. Govers beschikt over een BUA-tool voor de berekening van de eventuele btw-correctie. Neem hiervoor contact op met een van onze btw-specialisten.
Herziening
Herziening houdt in dat de oorspronkelijk in aftrek gebrachte btw wordt aangepast op basis van het daadwerkelijke gebruik van een goed of dienst. Wanneer u bij de aanschaf van een goed of dienst al dan niet btw heeft afgetrokken op basis van het beoogde gebruik (btw-belast of btw-vrijgesteld), maar later blijkt dat het daadwerkelijke gebruik hiervan afwijkt, moet de btw-aftrek worden herzien. Dit betekent dat u een deel van de btw moet terugbetalen of juist extra btw kan terugvragen, afhankelijk van de vraag of het goed of de dienst meer voor vrijgestelde of belaste prestaties is gebruikt dan oorspronkelijk beoogd. De termijnen voor herziening zijn als volgt: voor onroerende zaken geldt een termijn van negen jaar na het jaar van ingebruikname, en voor roerende zaken waarop wordt afgeschreven voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting geldt een termijn van vier jaar na het jaar van ingebruikname. Mocht het gebruik in 2024 zijn gewijzigd en het belaste gebruik meer dan 10% afwijken van het jaar van ingebruikneming, moet de btw-aftrek in de laatste aangifte van 2024 worden gecorrigeerd. Wij kijken graag met u mee naar deze soms complexe berekening.
Pro rata
Indien u zowel belaste als vrijgestelde prestaties verricht, kan de btw op algemene kosten pro rata (gedeeltelijk) in aftrek worden gebracht. Dit is de verhouding tussen de btw-belaste omzet en de totale omzet. Aan het einde van het jaar moet de definitieve pro rata aftrek worden berekend. Deze definitieve berekening kan leiden tot een correctie van de eerder genoten btw-aftrek in 2024.
In beginsel moet de pro rata op basis van de omzetverhoudingen worden berekend. De Nederlandse btw-regelgeving biedt ook de mogelijkheid om deze op werkelijk gebruik te baseren (zoals op basis van bijvoorbeeld m2). Dit ziet voornamelijk op (on)roerende investeringsgoederen. Voor overige goederen en diensten moet de pro rata doorgaans op omzetverhoudingen worden gebaseerd, tenzij u kan aantonen dat het werkelijk gebruik significant afwijkt van de omzetverhoudingen. Het is in beginsel niet toegestaan om voor een deel van de algemene kosten de aftrek op werkelijk gebruik en voor het andere deel op omzetverhoudingen te baseren.
Overig
Ten slotte wijzen wij graag nog op een aantal actiepunten voor het begin van 2025:
- Om te opteren voor btw-belaste verhuur van onroerend goed moet de huurder het pand voor minimaal 90% gebruiken voor btw-belaste activiteiten. Aan het eind van het jaar moet de huurder controleren of hij in het jaar 2024 aan de 90%-norm heeft voldaan en indien dat niet het geval is, moet de huurder dit binnen 4 weken na afloop van 2024 melden aan de verhuurder.
- Bij de verkoop van onroerend goed waarbij is geopteerd voor een btw-belaste levering, moet de koper schriftelijk verklaren dat gedurende het jaar van levering en het daaropvolgende jaar het gekochte onroerend goed voor minimaal 90% voor btw-belaste prestaties is gebruikt. Indien hieraan niet wordt voldaan, moet de koper dit binnen 4 weken aan de verkoper en de Belastingdienst mededelen.
- De termijn voor het indienen van een suppletie is aangescherpt. Vanaf 1 januari 2025 bedraagt deze termijn 8 weken na constatering dat een aangifte onjuist dan wel onvolledig is. Indien u de suppletie niet tijdig indient, kan de Belastingdienst een vergrijpboete opleggen die kan resulteren in een boete van 100%. Voorheen was de termijn voor het indienen van de suppletie ‘zo spoedig mogelijk’. Indien u vóór 1 januari 2025 wist dat u een suppletie moet indienen over een eerdere periode, moet deze suppletie uiterlijk 26 februari 2025 worden ingediend om een vergrijpboete te voorkomen.
- Indien u over het jaar 2024 een suppletie moet indienen, adviseren wij om deze suppletie zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk vóór 1 april 2025 in te dienen, om belastingrente te voorkomen. Bedraagt het te corrigeren btw-bedrag € 1.000 of minder? Dan mag de suppletie worden verwerkt in de eerstvolgende btw-aangifte en hoeft geen aparte suppletie te worden ingediend.
Tot slot
De laatste btw-aangifte van het jaar wijkt af van de btw-aangiften over eerdere tijdvakken. Het is dus van belang dat een zorgvuldige en nauwkeurige laatste btw-aangifte van 2024 wordt opgesteld om fouten in de btw-aangifte te voorkomen. Zorg ervoor dat alle correcties voor privégebruik, herzieningen en pro rata berekeningen worden uitgevoerd. Neem bij twijfel contact op met uw relatiebeheerder of met een van onze btw-specialisten om er zeker van te zijn dat uw aangifte volledig en correct is. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 040-2 504 504 of via btw@govers.nl.