Tijdelijke maatregel belastingrente erfbelasting beëindigd per 1 januari 2021

De tijdelijke maatregel waardoor de Belastingdienst geen belastingrente in rekening brengt bij belastingaanslagen erfbelasting is vervallen per 1 januari 2021.

Bij overlijdens vanaf 1 januari 2021 zal dus weer belastingrente worden berekend volgens de gebruikelijke wettelijke systematiek. Dit betekent dat na een periode van 8 maanden na overlijden de belastingrente weer een rol kan spelen. Om niet voor onnodige kosten te komen staan, kan het slim zijn om tijdig een voorlopige aangifte erfbelasting aan te vragen. Voor overlijdens in de periode 1 januari 2017 tot en met 31 december 2020 zal de goedkeuring van de Staatssecretaris gewoon van kracht blijven.

De Belastingdienst is vanaf 1 januari 2017 overgestapt naar een nieuw automatiseringssysteem voor de verwerking van aangiftes erfbelasting. Door een vertraagde oplevering van dit systeem had de Belastingdienst een achterstand opgelopen met het verwerken van de aangiftes erfbelasting. De tijdelijke maatregel vormde een tegemoetkoming zodat erfgenamen hierdoor niet meer erfbelasting betalen dan wanneer de systemen van de fiscus op orde waren geweest. De processen bij de Belastingdienst zijn inmiddels hersteld, zodat aangiftes erfbelasting weer binnen de normale termijn kunnen worden afgehandeld. De Staatssecretaris heeft daarom besloten het beleidsbesluit in te trekken.

We werken graag aan uw ondernemersdromen. Wat zijn uw ambities?

Elke succesvolle klantrelatie begint met een persoonlijke kennismaking. Een gesprek over uw ambitie en hoe wij u daarbij kunnen helpen. Laat hieronder uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.