Afschaffing lage-inkomensvoordeel en afbouw loonkostenvoordeel Publicatiedatum: 19-09-2024

Het lage inkomensvoordeel (LIV) verdwijnt met ingang van 1 januari 2025. Ook het loonkostenvoordeel (LKV) wordt vanaf volgend jaar stapsgewijs afgebouwd.

Het lage-inkomensvoordeel (LIV) was bedoeld om werkgevers te stimuleren mensen met een laag inkomen in dienst te nemen. Daarnaast was het loonkostenvoordeel (LKV) in het leven geroepen om onder andere oudere werknemers en werknemers met een arbeidsbeperking in dienst te nemen of houden.

LIV

Het LIV vervalt per 1 januari 2025, wat betekent dat werkgevers geen financiële tegemoetkoming meer krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Het geld dat hiermee vrijkomt, wordt onder andere gebruikt om het loonkostenvoordeel voor de doelgroep banenafspraak structureel te maken. Dit voordeel is gericht op mensen met een arbeidsbeperking.

LKV

Het loonkostenvoordeel (LKV) voor werkgevers die oudere werknemers in dienst hebben (of nemen), wordt vanaf volgend jaar stapsgewijs afgebouwd. Dit houdt in dat het loonkostenvoordeel voor oudere werknemers voor dienstbetrekkingen die zijn begonnen op of na 1 januari 2024 wordt verlaagd per 1 januari 2025 en uiteindelijk afgeschaft per 1 januari 2026. Voor dienstbetrekkingen die zijn aangevangen vóór 1 januari 2024 blijft het loonkostenvoordeel wel gewoon gelden.

Overige wijzigingen

Het geld dat vrijkomt met de afschaffing van het LIV wordt onder meer gebruikt voor het structureel maken van het ‘loonkostenvoordeel doelgroep banenafspraak’, welke een van de andere loonkostenvoordelen betreft voor mensen met een ziekte of handicap die als zodanig geregistreerd staan bij het UWV.

Daarnaast worden de criteria vanaf volgend jaar verruimd van het loonkostenvoordeel voor het herplaatsen van een werknemer met een arbeidshandicap. Met de verruiming komen werkgevers sneller in aanmerking voor een loonkostenvoordeel wanneer zij een werknemer met een arbeidshandicap gedeeltelijk herplaatsen in de eigen functie of (geheel of gedeeltelijk) ergens anders in het bedrijf.

Praktische gevolgen

Werkgevers kunnen per 1 januari 2025 een beroep doen op de (verruimde) LKV voor herplaatste arbeidsgehandicapten en het al bestaande ‘loonkostenvoordeel doelgroep banenafspraak’ om zo deze werknemers in dienst te houden. Als werkgever krijg je nu nog maximaal 3 jaar LKV.

Tot slot

Heeft u vragen over de wijzigingen, of bent u benieuwd naar de mogelijkheden in uw specifieke situatie. Neem dan gerust contact met ons op via onderstaand contactformulier of met uw eigen Govers contactpersoon.



Deel dit bericht:

We werken graag aan uw ondernemersdromen. Wat zijn uw ambities?

Elke succesvolle klantrelatie begint met een persoonlijke kennismaking. Een gesprek over uw ambitie en hoe wij u daarbij kunnen helpen. Laat hieronder uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.