High-Tech

Kenmerkend voor de high tech is het sterk innovatieve karakter van de producten en diensten die er ontwikkeld en verkocht worden. Een centraal aandachtspunt hierbij is de verhouding tussen enerzijds de investeringen in innovaties, en anderzijds de opbrengst die hieruit in de toekomst verwacht mag worden. 

De focus op wat er in technologische zin mogelijk is, moet dan ook geflankeerd worden door een even sterke zoektocht naar klanten die bereid zijn om te gaan betalen voor die nieuwe producten en diensten. Verder moet de ondernemer zich afvragen of hij zijn business model en verdienmodel wil baseren op de producten zelf, op het creëren van een platform van producten, of van diensten die gebaseerd zijn op dat platform. Waar nodig sporen we onze klanten aan om de toegevoegde waarde die ze realiseren, op een optimale manier te verzilveren.

Daarnaast roept de levenscyclus van de nieuwe producten en diensten vragen op, ook in financiële zin. Hoe lang duurt het voor de uitgaande cash flow door investeringen gecompenseerd wordt door de inkomende cash flow uit verkoop van deze producten en diensten? Hoe worden de negatieve cash flow gefinancierd? Welke keuzemomenten zijn er bij de investeringen, welke zekerheden worden gevraagd en in hoeverre kan de ondernemer zijn autonomie bewaren? Hier ligt voor ons een natuurlijke adviesrol.

Start-ups vormen een bijzondere groep van ondernemers in de high tech. De financieringsbehoefte brengt hen al gauw in contact met investeerders die graag de toekomstige ‘unicorns’ begeleiden. Die investeerders zullen afspraken willen maken om het opwaarts potentieel van investering te maximaliseren, en tegelijk het neerwaarts risico te verkleinen. Dat doen ze door clausules over anti-verwatering en liquidatiepreferentie te bedingen. Die staan echter haaks op het belang van de startende ondernemer. Graag wijzen we hen op de voetangels en klemmen die er op hun pad kunnen komen.

Paul  Mencke

Paul Mencke

High-Tech, Familiebedrijven

Stel uw vraag U ontvangt binnen 24u antwoord