Eind november 2022 heeft de Belastingdienst de mededelingen en beschikkingen gedifferentieerd premiepercentage Werkhervattingskas 2023 (hierna: Whk-beschikkingen) verstuurd naar werkgevers. Op de Whk-beschikking staat de premie vermeld die de werkgever in 2023 aan de Belastingdienst moet betalen in verband met de WGA en de Ziektewet.
De premie Whk wordt door het UWV aangewend om uitkeringen te doen ter zake van arbeidsongeschiktheid (WGA) en ziekte (Zw). De Whk-beschikking vermeldt dan ook twee premiepercentages, namelijk de WGA-premie en de Zw-premie. Naast deze twee percentages vermeldt de Whk-beschikking – voor (middel)grote werkgevers althans – ook het totaalbedrag aan WGA- en/of Zw-uitkeringen dat het UWV aan (ex)-medewerkers van de werkgever heeft betaald. Deze uitkeringen worden aan de werkgever doorberekend in de vorm van een hogere premie.
Waarom moet u de Whk-beschikking goed controleren?
In de praktijk zien we dat er bij ruim 1/3e van de afgegeven Whk-beschikkingen fouten worden gemaakt. In veel gevallen leidt dat ertoe dat de werkgever een te hoge premie betaalt. Het is derhalve van groot belang om de Whk-beschikking goed te controleren. De volgende fouten treffen we zoal aan:
- De uitkeringslasten worden ten onrechte toegerekend. Er is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met een NoRisk-status van een
(ex-)werknemer. - De premie is berekend op basis van een onjuiste totale loonsom.
- Er wordt een onjuiste individuele uitkering doorbelast.
- Er wordt een uitkering doorbelast van een (ex-)werknemer die inmiddels overgegaan is naar de IVA, waardoor geen premie meer is verschuldigd.
- Bij de premiebepaling is geen rekening gehouden met eigenrisicodragerschap.
- De premiebepaling gaat uit van eigenrisicodragerschap, terwijl de werkgever tot het publieke bestel is toegetreden, of andersom.
Wat kunnen wij voor u doen?
De omvang van deze fouten en de daarmee gepaard gaande financiële schade kan groot zijn. Ter illustratie: een WGA-uitkering aan een ex-werknemer achtervolgt de werkgever in potentie nog tien jaar. De controle van de Whk-beschikking is dan ook een must om onjuiste premieafdracht te voorkomen en om eventuele besparingen te realiseren. Tegen de beschikking van de Belastingdienst moet binnen zes weken na dagtekening bezwaar gemaakt worden.
Govers voert graag voor uw organisatie een QuickScan uit. Als deze analyse leidt tot twijfel over de juistheid van de beschikking, dienen wij vervolgens namens uw organisatie een (pro forma) bezwaar in. Als de situatie daartoe noopt werken wij daarbij samen met een aan Govers verbonden partner, welke de expertise en bevoegdheid in huis heeft om individuele dossiers inhoudelijk te beoordelen. Zo kunnen zij beoordelen of een (ex-)werknemer ten onrechte gedeeltelijk arbeidsongeschikt is verklaard of dat per abuis geen rekening is gehouden met een NoRisk-status. Uiteraard zullen we desgewenst vooraf een kosteninschatting van deze dienstverlening aan u voorleggen.
Wanneer interessant?
Controle van de Whk-beschikking is met name in de volgende situaties interessant:
- Bij een jaarlijkse premieloonsom boven de € 800.000
- Bij twijfel over de juistheid van of onbekendheid met de toegerekende uitkeringslasten.
- Werkgevers die in de afgelopen jaren zijn geswitcht van publiek bestel naar eigenrisicodragerschap.
- Werkgevers die minimaal drie jaar in het publieke bestel zitten.
- Advies over het (her-)overwegen van uw eerdere keuzes.
Uiteraard zijn wij ook graag bereid om in een bredere context met u mee te kijken naar uw verzuimkosten en eventuele preventiemogelijkheden. Bijvoorbeeld door te beoordelen of de keuze voor eigenrisicodragerschap interessant zou kunnen zijn.
Tot slot
De controle van de Whk-beschikking kan ook leiden tot de constatering dat u te weinig premie betaalt, bijvoorbeeld als u een kleine of middelgrote werkgever bent en de Belastingdienst uw organisatie in een onjuiste sector heeft ingedeeld. De controle draagt in dat geval bij in het kader van risk management & tax control.
Mocht u na het lezen van dit nieuwsbericht nog vragen hebben, neem dan contact met uw Govers relatiebeheerder of met de leden van onze focusgroep Loonheffingen: loonheffingen@govers.nl of 040 – 2504504.