Prinsjesdag en de bedrijfsopvolgingsregeling Publicatiedatum: 21-09-2023

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is een fiscale regeling waarmee (familie)bedrijven fiscaal voordelig kunnen worden overgedragen naar de volgende generatie (bij schenking of vererving) zonder of met beperkte belastingheffing. De bedrijfsopvolgingsfaciliteiten bestaan uit twee faciliteiten, namelijk een vrijstelling in de Successiewet en een doorschuiffaciliteit in de Inkomstenbelasting (DSR). De BOR is de afgelopen jaren een veel besproken onderwerp geweest. Deze Prinsjesdag is aangekondigd dat er verschillende wijzigingen gaan plaatsvinden in het kader van de bedrijfsopvolgingsregeling.

Voorjaarsnota
Eerder dit jaar zijn in de voorjaarsnota verschillende wijzigingen aangekondigd omtrent de bedrijfsopvolgingsregeling. Dezelfde maatregelen komen ook terug in het op Prinsjesdag gepresenteerde Belastingplan 2024.

Prinsjesdag
Om de uitvoerbaarheid van de bedrijfsopvolgingsregeling te verbeteren en de knelpunten voor ondernemers zoveel mogelijk weg te nemen, heeft het kabinet met Prinsjesdag diverse maatregelen voorgesteld met verschillende ingangsdata.

Vanaf 1 januari 2024 wordt aan derden ter beschikking gesteld onroerend goed standaard aangemerkt als beleggingsvermogen en komt derhalve niet meer in aanmerking voor de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten.

De volgende maatregelen hebben als beoogde inwerkingtredingsdatum 1 januari 2025:

  • De BOR-vrijstelling wordt 100% van de goingconcernwaarde van de onderneming tot een bedrag van € 1.500.000. Op dit moment bedraagt deze € 1.205.871.
  • De vrijstelling over het meerdere zal 70% gaan bedragen. Op dit moment bedraagt deze vrijstelling 83%.
  • De doelmatigheidsmarge voor de BOR zal worden afgeschaft. De huidige doelmatigheidsmarge houdt in dat 5% van het beleggingsvermogen mag worden aangemerkt als ondernemingsvermogen voor de BOR en DSR. De afschaffing van de marge voor de DSR zal later nog volgen.
  • Bedrijfsmiddelen die zowel privé als zakelijk worden gebruikt, kwalificeren slechts voor de BOR en DSR voor zover deze in de onderneming worden gebruikt.
  • De dienstbetrekkingseis in de DSR vervalt.
  • Er wordt een minimum leeftijd van 21 jaar ingevoerd voor de verkrijger bij schenking van een AB voor de DSR en BOR. Dit geldt niet bij een vererving.

     

De volgende maatregelen worden opgenomen in het Belastingpakket 2025 met als beoogde inwerkingtredingsdatum 1 januari 2026:

  • Alleen reguliere aandelen met een belang van 5% die volledig meedelen in de winstgerechtigheid en liquidatieopbrengst komen in aanmerking voor de BOR en DSR.
  • De bezitseis en de voorzettingseis worden versoepeld. Het is nog niet bekend hoe dit zal worden vormgegeven.
  • Constructies met de BOR, zoals dubbel gebruik van de BOR en oneigenlijk gebruik van de BOR door constructies met personen op hoge leeftijd, worden aangepakt.

     

Het goede nieuws is dat de BOR, zoals eerder al aangekondigd, niet alleen maar zal worden versoberd, maar op sommige vlakken ook juist wordt versoepeld. Wellicht dat dit mogelijkheden kan bieden voor uw specifieke situatie.

Tot slot
Heeft u vragen over de wijzigingen, of bent u benieuwd naar de mogelijkheden in uw specifieke situatie. Neem dan gerust contact met ons op via onderstaand contactformulier of met uw eigen Govers contactpersoon.



Deel dit bericht:

We werken graag aan uw ondernemersdromen. Wat zijn uw ambities?

Elke succesvolle klantrelatie begint met een persoonlijke kennismaking. Een gesprek over uw ambitie en hoe wij u daarbij kunnen helpen. Laat hieronder uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.